wtorek, 26 stycznia 2021

Jonathan Safran Foer "Klimat to my"

Niezwykle osobista książka, której poszczególne wątki nieustannie krążą wokół zagadnienia klimatu. Foer skupia się nad istotnością przejścia na dietę wegańską przy ratowaniu Ziemi. Nie robi tego jednak w sposób agresywnie propagandowy - podkreśla, że zamiast z dnia na dzień rzucać dotychczasową dietę - warto rozważyć na początek wprowadzenie kilku dni bezmięsnych w tygodniu, zużywać mniej mleka, od czasu do czasu odmówić sobie masła.

Zdaniem Foera drobne zmiany nawyków żywieniowych z czasem pozwolą na znaczące ograniczenie wyniszczania klimatu: hodowla przemysłowa odpowiada za lwią część emisji CO2 do atmosfery, ogromne zużycie wody, tlenu i zbóż. By wyprodukować 1 kg mięsa, potrzebujemy średnio 28 kg paszy. Podpierając się danymi, wypowiedziami naukowców i aktywistów, autor przekonuje nas, jak ważne są nasze codzienne wybory.