Niezwykle osobista książka, której poszczególne wątki nieustannie krążą wokół zagadnienia klimatu. Foer skupia się nad istotnością przejścia na dietę wegańską przy ratowaniu Ziemi. Nie robi tego jednak w sposób agresywnie propagandowy - podkreśla, że zamiast z dnia na dzień rzucać dotychczasową dietę - warto rozważyć na początek wprowadzenie kilku dni bezmięsnych w tygodniu, zużywać mniej mleka, od czasu do czasu odmówić sobie masła.
Zdaniem Foera drobne zmiany nawyków żywieniowych z czasem pozwolą na znaczące ograniczenie wyniszczania klimatu: hodowla przemysłowa odpowiada za lwią część emisji CO2 do atmosfery, ogromne zużycie wody, tlenu i zbóż. By wyprodukować 1 kg mięsa, potrzebujemy średnio 28 kg paszy. Podpierając się danymi, wypowiedziami naukowców i aktywistów, autor przekonuje nas, jak ważne są nasze codzienne wybory.